Gračačke folkloraše očekuju brojni nastupi i gostovanja

Članove Kulturno-umetničkog društva “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca u narednom periodu očekuju brojni nastupi i gostovanja.

1Gračački folklorni amateri učestvovaće na Pokrajinskoj smotri folklora koja se održava u Vrbasu od 23. septembra. Tog dana predstaviće se dečija folklorna grupa i solistkinja Teodora Tojagić na samici. Na smotri u Vrbasu 25. septembra učestvuju ženska pevačka grupa KUD “Marko Orešković” i samičar Dušan Brkljač.

Na festivalu “Krajiški biseri” koji se održava u Plandištu 2. oktobra, nastupiće muška i ženska pevačka grupa gračačkog KUD-a. Ova manifestacija je takmičarskog karaktera i na njoj učestvuju pevačke grupe koje neguju izvorne pesme i tradicionalni način pevanja Srba Krajišnika.

U Futogu se 8. oktobra održava festival nošnje, nakita i oglavlja “Biserna grana”. Festival za cilj ima očuvanje materijalnog folklornog blaga, a na njemu će Gračani predstaviti svoju tradicionalnu ličku nošnju.

KUD “Đerdan” iz Srpskog Miletića 15. oktobra obeležiće svoju slavu prigodnim programom, a kao gosti će nastupiti dečija grupa KUD “Marko Orešković” i solistkinja Teodora Tojagić.

Categories: